Nur Ayeti
Makale serilerinden |
Nur Ayeti; Kur'an'ın 24.suresinin 35. ayetidir. Ayet, olağanüstü güzelliği ve imgesi ile ünlüdür ve belki de diğer tüm ayetlerden daha fazlası, Kur'an'ın mistik veya ezoterik okumalarına katkıda bulunur.
Ayet
[değiştir | kaynağı değiştir]Ayet | Türkçe Transcript | Tercüme [1] |
---|---|---|
اَللّٰهُ نُورُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ مَثَلُ نُورِه۪ كَمِشْكٰوةٍ ف۪يهَا مِصْبَاحٌۜ اَلْمِصْبَاحُ ف۪ي زُجَاجَةٍۜ اَلزُّجَاجَةُ كَاَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍۙ يَكَادُ زَيْتُهَا يُض۪ٓيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌۜ نُورٌ عَلٰى نُورٍۜ يَهْدِي اللّٰهُ لِنُورِه۪ مَنْ يَشَٓاءُۜ وَيَضْرِبُ اللّٰهُ الْاَمْثَالَ لِلنَّاسِۜ وَاللّٰهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌۙ |
(A)llâhu nûru-ssemâvâti vel-ard(i)(c) meśelu nûrihi kemişkâtin fîhâ misbâh(un)(s) elmisbâhu fî zucâce(tin)(s) ezzucâcetu keennehâ kevkebun durriyyun yûkadu min şeceratin mubâraketin zeytûnetin lâ şarkiyyetin velâ ġarbiyyetin yekâdu zeytuhâ yudî-u velev lem temses-hu nâr(un)(c) nûrun ‘alâ nûr(in)(k) yehdi(A)llâhu linûrihi men yeşâ/(u)(c) veyadribu(A)llâhu-l-emśâle linnâs(i)(k) va(A)llâhu bikulli şey-in ‘alîm(un) |
Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun misali, içinde kandil bulunan bir kandilliktir. Kandil bir cam içindedir, cam inciyi andıran bir yıldızdır; (bu kandil) doğuya da batıya da ait olmayan, yağı neredeyse ateş dokunmasa bile ışık veren mübarek bir zeytin ağacından yakılır. Nûr üstüne nûr. Allah nûruna dilediğini kavuşturur. Allah insanlar için misaller veriyor, Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir.
|
Yorum-Tefsir
[değiştir | kaynağı değiştir]Belki de diğerlerinden daha fazla, bu ayetteki metafor tamamen tutarlı olduğu için sadece mistik yorumları önerir, ancak bariz bir anlamı teslim etmez. Bu nedenle, Kuran'ın ezoterik okumalarını savunan, birçok Sufiyi ve Müslüman filozofun günümüze kadar önemli bir Kuran savunması olmuştur ve öyle kalmaktadır. Bu ayet karşısında hayrete entelektüel ve manevi dahilerin arasında en dikkat çekici eser Gazali'nin eseri olan (d.1111) Mişkatü'l-Envar (Nur metafiziği).
Genellikle Sufiler ve Müslüman Filozoflar tarafından kullanılan Nur Ayeti, Tanrıyı "Göklerin ve yerin Işığı" olarak tanıklık eder. Bunu izleyen kısa metafor hem herkes tarafından kavranacak kadar görseldir, hem de Kitabın gerçek anlamıyla okunmasının ötesinde anlam alemleri önerir. Bu ayet aynı zamanda Tanrı'nın 99 İsminden birinin birincil kaynağıdır: en-Nur (Arapça: النور ), "Işık".
Ayet an-Nur hakkındaki yorumcular şunları içerir:
- İbn Sina
- Gazali
- Fahreddin er-Razi
- İbnü'l-Arabi
- Mevlana Celaleddin-i Rumi
- Molla Sadra
- Hakem Nureddin
- Mirza Başer ed-Din Mahmud Ahmed
- İbn Kayyim el-Cevziyye
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Ayet
- Ayet el-Kürsi
- Kuran'ın ezoterik yorumu
- Ezoterizm
- Nur (İslam)
- Tasavvuf
- Nur Suresi
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Kuran 24:35". kuranmeali.com. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- İbn'î Arabi Düşüncesinde Kuramlar ve Işıklar8 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Gazali. Mişkat el-Envar 27 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Nur Metafiziği)
- İslamiyet hakkında "Nur" bölümünü dinleyin 22 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Nur Suresi, Kur'an 18 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Işık Üzerine Işık (İslami Videolar) 5 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Haqiqaul Furqan, Maulana Hakeem Noor-ud-Din Tefsiri 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Nur Ayeti 'in İbn Kayyim Tefsir Özeti 25 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Nur Suresi 35.Ayet meal ve tefsiri (Diyanet) 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Nur Suresi 35.Ayet meal ve tefsiri 3 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.